Flamenco

Flamenco guitar

 

Som den eneste musikskole i landet har Egedal Musikskole i en lang årrække tilbudt undervisning i Flamencodans, som nu er stoppet. Som en naturlig følge af dette, har der også været tilbud med undervisning i Flamenco-guitar i musikskolen.
D
er kan, hvis eleven ønsker at prøve det, stadig undervises i flamenco-guitar i min almindelige guitarundervisning. Dette skal dog aftales med mig, og kun jeg vurderer, om det er muligt.

Her på siden kan du læse om flamenco guitaren, finde undervisningsmaterialer samt links til gode instruktions-videoer

Flamenco

Compás og Palos

 

Compás er flamencomusikkens periodeenhed (takt) og er udtryk for den grundrytme, flamencomusikken går i. Det er en forudsætning for at kunne spille flamenco, at man har et godt kendskab til de forskellige former for compás.

Palos er flamencomusikkens forskellige stilarter, som hver har sit eget udtryk og også sit eget compás. Der er dog familie-sammenhæng i mellem flere af stilarterne.

 

Læs her om de forskellige Palos og deres forskellige Compás.

Flamencoens historie

 

De fleste ved, at flamencoen hører hjemme i Spanien. Men oprindeligt hører den kun hjemme i en lille del af Sydspanien, i Andalusien - koncentreret om byerne Sevilla, Jerez og Cadiz samt de omliggende landsbyer og bjergområder.
Flamencoen er opstået hos de fattige sigøjnere, som hverken kunne eller ville nedskrive deres egen historie eller musik, så dokumentationen fra før 1900 bliver temmelig tynd, og bygger mest på andenhåndsviden og teorier.

Læs her om flamencoens historie - så vidt vi da ved.

Flamenco ordbog

 

Spanske ord, musik– og flamencoudtryk fyger jo ofte gennem luften i et flamenco-lokale, og som "Flamenco-begynder", hvad enten det er som danser, guitarist eller sanger, støder man på en del udtryk og vendinger, som er helt nye og fremmede, og som for den uindviede virker helt uforståelige.

 

Her på siden finder du en lille flamenco-ordbog, som kan hjælpe til forståelsen.
Desuden er der link til en
stor, omfattende ordbog, som kan hentes gratis på internettet.

Her er også tips til gode flamenco-bøger på dansk samt links til spændende websider.

Video optagelser

 

Fra 1997 og frem til 2015 var der i Ølstykke/Stenløse/Egedal Musikskole undervisning i flamenco-dans varetaget af Helle Borg Hansen. Danserne gik til undervisning i mange år og blev utroligt dygtige. Flemming Weisdorff og hans flamencoguitar-elever spillede til dansen.
Der blev lavet mange fremragende shows - bl.a. i Tivoli og forskellige steder i landet, og fra 2011 blev alle optaget på video af Jon Brohauge.

Her kan du se alle videoerne og blive inspireret og som guitarist få forståelse af de forskellige palos.

La Cocina

 

Det spanske køkken. De fleste flamencofolk har også en særlig forkærlighed for det spanske køkken, som er kendetegnet ved en mangfoldighed af gode råvarer - kød, fisk, skaldyr og grøntsager tilberedt enkelt og velsmagende. Både paella og tapas er også blevet en del af mange danskeres mad-verden.

 

Her vil jeg forsøge at samle nogle gode retter, som kan fremstilles af varer, som er tilgængelige her i landet. Jeg lægger ud med 3 af mine yndlingsretter, og så er her links til gode tapas-opskrifter, en dygtig spansk kok og vores lokale spanske vinimportør.