Guitar-negle.

 

Den spanske/klassiske guitar med nylonstrenge bliver spillet med neglene.

 

Hvis man en dag tilfældigvis kom forbi Musikkonservatoriet og overværede en samtale mellem guitaristerne i en pause, ville man måske tro, at de talte om musik, komponister, musikalsk udtryk og fortolkning samt andre mere dybsindige emner - men nej!

Samtalen vil i de fleste tilfælde handle om negle.

"Jeg har lige købt en ny type neglefil", "Er der nogen er jer, der har prøvet sekundlim?", "Har du set den nye negleshop, der er kommet"

og andre mere lavpraktiske samtale-emner vil være fremherskende.

 

Guitaristerne i starten af 1800-tallet, den klassiske guitars gyldne periode, eksperimenterede med mange sider af guitarspillet. Guitarbyggerne havde netop givet guitaren den 6. streng og øget størrelsen af instrumentet for at få en større, smukkere og rundere lyd.

 

Guitar-negle

Guitaristerne prøvede forskellige spille-stillinger, håndstillinger, anslagsformer mm. også for at få så stor og god en klang ud af guitaren.

Fernando Sor og Dionisio Aguado begyndte at spille med neglene i stedet for blommen af fingeren, som man tidligere havde gjort. Man kan i deres indbyrdes brevveksling læse, at de prøvede både forskellige neglelængder og også, om man skulle have lange negle på alle fingrene eller kun nogen af dem.

Sor endte med at have lang negl på tommelfingeren, men ikke de andre fingre. Aguado begyndte som den første guitarist at spille med lange negle på alle fingrene på højre hånd, og det dannede skole, så guitarister lige siden og op til i dag har gjort det samme. Det skal dertil siges, at jeg kun taler om den klassiske/spanske guitar med nylonstrenge. På el-guitar eller westernguitar vil man sjældent spille med neglene. De vil også hurtigt blive ødelagt af de hårde stålstrenge.

 

Så neglene er et vigtigt, men ofte lidt overset aspekt ved guitarspillet. En guitarist bør faktisk opfatte dem som lige så vigtig for guitarspillet, som en violinbue er for violinisten.

 

Der findes dog enkelte guitarister, der foretrækker at spille uden negle. Den spanske guitarist Emilio Pujol (1886-1980) spillede uden negle, og havde en række elever/efterfølgere, som gjorde det samme. Men de fleste guitarister i dag bruger neglene, og eksempelvis flamencoguitar ville være utænkeligt uden negleanslag.

At spille med neglene kræver at man passer på dem.

Først og fremmest skal neglene files, så der ikke er nogen hakker eller kanter, som kan gribe fat i strengen. De fleste guitarister har en neglelængde på 1-2 mm. ud over fingerspidsen, og at lade konturen følge fingerens kontur er i de fleste tilfælde udmærket. Nogle guitarister foretrækker meget lange negle, men det kan let give en kedelig, grim lyd - især hvis man har tynde negle.

Nogle kan have neglespidser, som kroger lidt eller meget nedad. I de tilfælde må man file på undersiden, så der ikke er en lille krog, der griber fat i strengen. Og her bør neglen heller ikke være alt for lang.

Selv filer jeg min tommelfingernegl lidt skrå, da den ellers vil gribe fat i strengen.

 

Er man neglebider, må man nøjes med at bide negle på venstre hånd eller tæerne.

 

Brug en neglefil med sandpapir, gerne med flere forskellige finheder, og fil neglen helt glat både ude på kanten og på undersiden.

Brug aldrig saks eller negleklipper. Det kan få neglen til at revne.

Og negle er meget forskellige fra person til person. Nogen har kraftige, lige og stærke negle, andre har måske tynde eller krogede negle, eller negle som nemt går i stykker. Den store spanske guitarist Andres Segovia sagde: "Har man ikke gode negle, skal man ikke spille guitar."

Det var måske rigtigt nok tidligere, men i dag er der mange muligheder for teknisk hjælp.

De senere år er der opstået mange negleklinikker, som lægger forstærkning på neglene med akryl eller glasfiber. Egentligt mest beregnet til flotte fest-negle til pigerne, men kan også bruges forebyggende mod revner eller knækkede negle, og er langt bedre end tidligere tiders forsøg med lim, papir, stykker af bordtennisbold mm.

Selv får jeg lagt en forstærkning på neglene hver 3 uge. Neglene vokser jo ud, og derfor skal der lægges ny forstærkning bagerst på neglen.

 

Skulle uheldet være ude og er neglen knækket, kan man også på disse negleklinikker får limet en kunstig negl på, som i de fleste tilfælde kan klare en koncert eller lign.

 

Men pas alligevel på neglene i det daglige. At åbne vinduer eller lign. indebærer en fare for at neglen kan gribe fat i et eller andet og gå i stykker, og bør naturligvis gøres med venstre hånd - gerne med højre hånd i lommen.

Lynlåse er store syndere og har gennem tiden haft mange ødelagte negle på samvittigheden. Men det er faktisk lidt svært at lyne en lynlås op med venstre hånd, så det kræver lidt træning.

Man kan naturligvis også bruge sine guitarnegle som undskyldning for at undgå havearbejde eller andre kedsommelige gøremål.

 

Og NEJ TØSER - lange festnegle på BEGGE hænder duer ikke. Man kan simpelthen ikke trykke en streng ordentligt ned med en lang negl på venstre hånd. Så det er altså kun højre hånd, der skal have lange negle.

 

Naturligvis behøver små begynder-elever fra 2. og 3. klasse IKKE at spille med neglene. Det vil simpelt hen ikke kunne lade sig gøre for et aktivt, mindre barn, at have lange negle, som man skal passe på. Og man kan sagtens lære at spille uden at bruge negle.

Først når eleverne er blevet ældre, og er nået højere op i niveauet, kan man begynde at tage emnet op.

 

Men så starter, i hvert tilfælde med pigerne, den evige kamp om IKKE at have lange negle på venstre hånd.

Lange fest-negle

på begge hænder -

Nix tøser, den går ikke!

Guitar-

negle

Kontakt til Flemming Weisdorff

tlf. 2099 5652 eller mail: flemming@weisdorff.dk

Guitar-

negle