Vedligeholdelse af guitaren, skader og reparationer

 

Når man nu har fået en ny guitar, er det jo vigtigt at passe på den.

En guitar er et skrøbeligt instrument, og kan ved hårdhændet behandling let gå i stykker.

En billig begynderguitar er lavet af krydsfinér, og kan tåle betydeligt mere end en dyr, fin håndbygget guitar af udsøgt træ.

Jeg har set begynderguitarer som har været en tur i cykelhjulet eller tabt ned af trapperne, uden at der er sket noget særligt med dem.

Det kan en dyr guitar bestemt ikke tåle.

Man kan sige, at jo finere og dyrere en guitar er, jo mere påvirkelig vil den være for skader.

Til gengæld klinger den jo betydeligt bedre end en billig model.

Opbevaring:
Guitaren opbevares bedst i et guitaretui eller ophængt lodret på væggen. Pas særligt på kolde eller varme vægge. Fugt har tilbøjelighed til at samle sig ved væggen. Guitaren må aldrig hænge skråt, idet den så kan blive skæv i halsen. Den må heller aldrig blive kold på den ene side og varm på den anden. Undgå kolde ydervægge, kælder- eller loftsrum samt varme fyrrum, vinduer og radiatorer. Alm. stuetemperatur og en luftfugtighed på 60-75 % er bedst. For megen fugt eller tørke kan få guitaren til at bule op i dækket, blive skæv i halsen, rasle og i ekstreme tilfælde revne eller gå fra hinanden i limningen.  Båndene kan begynde at stikke ud til siderne eller falde af, fordi halsen tørrer ind og derved bliver mindre. Opbevares den i en kasse, bør kassen åbnes ofte for at undgå fugtsamling.

 

Transport:
Al transport skal ske i lukket etui og ved transport i  koldt vejr, skal man vente med at åbne etuiet, til det har opnået samme temperatur, som luften i det lokale man ankommer til. Den varme stueluft kan ellers give guitaren, som er blevet nedkølet under transporten, et chok som resulterer i revner eller krakeleret lak. Ved evt. flytransport i bagagerum bør strengene løsnes helt og guitaren bør være i en rigtig guitarkasse (flightcase).

 

Se mere om køb af guitarophæng og guitaretuier på siden ”Strenge og tilbehør”

Guitar-etui

Væg-ophæng til guitar

Almindelig vedligeholdelse:
Hold lakken pæn med en tør, blød klud af bomuld, da fingeraftryk ellers kan ætse sig ind i lakken, hvis de får lov at blive siddende.

Er guitaren meget snavset, kan man dampe kluden let. Brug aldrig pudsemidler, lakpolish, vand eller lign. Giv stemmeskruerne en dråbe symaskineolie en gang om året.

 

Hvis gribebrættet viser tendens til udtørring, kan man, efter at have fjernet/løsnet strengene, fugte det med ren linolie. Lad det trække ned i træet, hvorefter det overflødige borttørres.

Justering af strengehøjden:

En guitarstreng skal have en tilpas højde over gribebrættet.

Hvis strengene ligger for højt, vil de være svære og hårde at trykke ned til båndene.

Hvis strengene ligger for lavt, vil de ramme båndene, når de vibrerer - med utilsigtet støj til følge.

 

Strengen hviler ved guitarens hoved på "sadlen", som har nogle riller, der fastholder strengens placering.

I strengeholderen på dækket går strengen hen over "stolen", og hvis den er for høj, bliver strengen for svær at trykke ned.

Hvis den er for lav, vil strengen ramme båndende og give støj.

 

Saddel og stol er løse, og kan altid skiftes ud, hvis de bliver slidte eller man vil ændre strengehøjden.

En af 1800-tallets revolutionerende nyskabelser inden for guitar-konstruktion var den løse saddel og stol, som muliggjorde, at man kan justere strengehøjden i begge ender af strengen.

Overhold disse enkle regler, og du har et instrument, som du kan få glæde af mange år frem i tiden

Linolie-behandling af gribebrættet

En højtliggende streng giver en god, kraftig lyd, men kan altså være svær at spille på.

Og en lavtliggende streng er lettere at spille på, men kan støje og reducere guitarens ellers så fine klang.

Så det gælder om at finde lige den rigtige balance.

Som udgangspunkt bør afstanden på en klassisk guitar mellem undersiden af 1. streng og oversiden af 12. bånd være ca. 3-3,5 mm.,

og 4-4,5 mm. mellem undersiden af 6. streng og oversiden af 12. bånd.

Der kan dog være forskelle ud fra den enkeltes spillestil og anslagsstyrke, og på en flamencoguitar vil strengene ligge meget lavt.

 

Afstanden kan reguleres begge steder ved at sætte en højere eller lavere stol/saddel på.

For at opnå en lavere stol/saddel kan man tage den af, og slibe den lidt på undersiden.

For at opnå en højere stol/saddel kan man lægge noget hårdt under (f.eks. Finér, hård plastik).

Brug ikke pap eller lign. Det er for blødt, og vil virke dæmpende på lydtransmissionen til dækket.

Men det bedste er at sætte en helt ny og højere stol/saddel på og evt. slibe den til.

Selv om man har købt en fin guitar, er lige netop strengehøjden noget, som ofte bør finjusteres.

Det er nemlig ikke helt sikkert, at de får placeret strengehøjden helt præcist, når de monterer strengene på fabrikken, og som nævnt er det også en individuel vurdering.

 

Thomann har et stort udvalg af sadler til alle slags guitarer i både ben og plastik.

Her kan man også købe ben til stole (bridge, nut). Ben er bedre end plastik.
OBS! Stole og sadler skal altid slibes til.

 

Originale Alhambra-reservedele kan købes i net-butikken Guitar from Spain
F.eks.
stole (broer) og sadler - både i ben og plastik.
Fordelen ved dem er, at de passer i både tykkelse og bredde, så det kun er højden, der skal slibes til og justeres. Derudover kan man få mange andre originale Alhambra-sager.

Hvis der ikke er synlige tegn på slitage, men stemmeskruerne går lidt trægt, kan man starte med at give tandhjulene en dråbe olie, stramme de små skruer midt i tandhjulet, og give de hvide ruller lidt stearin eller paraffin, der hvor de går ind i hullet i guitaren.

Hjælper det ikke, må man sætte en ny stemmemekanik i guitaren. Det kan naturligvis også bare være, at man har lyst til at få en ny og finere stemmemekanik på sin guitar.

Ovenfor en revne, som er repareret fint, men dog ikke usynligt. Det var nødvendigt at sætte en træ-lap på indersiden af dækket. Det foringer ikke lyden, og guitaren er spilleklar igen.

 

Til højre en guitar, som er fornemt repareret.

Guitaren har fået et voldsomt slag på siden, og træet er revnet på kryds og tværs. Efter reparation er skaden næsten usynlig, og har ingen indvirkning på guitarens klang.

 

Begge reparationer er foretaget af guitarbygger Kenneth Brögger i Birkerød:

 

Guitarbygger Kenneth Brögger

Skader som disse er svære at reparere, og prisen vil blive høj - men de kan repareres

Til almindelig vedligeholdelse hører jo også at skifte strenge. Se her hvordan man sætter nye strenge på guitaren på den bedste måde. Klik og hent en vejleding i PDF:

 

Udskiftning af stemme-mekanikken:

Hvis tandhjulene er blevet slidt, eller der evt. er knækket nogle tænder af, rullerne er revnet, eller der er knækket en stemmeskrue, kan det blive nødvendigt sætte en ny stemmemekanik på guitaren. Det er ikke så svært. Tag strengene helt af, og skru forsigtigt de fire skruer ud i hver side, som holder stemme-mekanikken på plads. Herefter kan den trækkes ud af hullerne, og en ny kan indsættes i stedet for.

OBS! Husk at vende mekanikken så tandhjulet sidder ind mod guitarens midte. Pas på ikke at bytte om på højre og venstre side.

Skader på guitaren:

Større reparationer bør man ikke selv foretage.

Kommer der revner, eller har halsen slået sig skæv eller gået op i limningen, eller hvis der kræves pletvis eller hel omlakering –

så skal guitaren indleveres til en professionel guitarreparatør, som ved hvilken lak, lim mm. der kan bruges.

Næsten alt kan repareres, hvis det bliver gjort rigtigt - men det kan godt være dyrt.

Så man bør få en fast pris, og overveje om prisen på reparationen står mål med guitarens pris.

På en billig begynderguitar til 5-600 kr. vil større reparationer næsten aldrig kunne betale sig, da prisen ofte vil overstige guitarens værdi.

Men har man en dyr guitar, som man er glad for, vil man måske godt give 2-3000 kr. for at få gjort den i orden igen.

Vær opmærksom på størrelsen, når du køber ny mekanik.  Der er en vis standard-størrelse med 35 mm. mellem hver valse målt som afstanden mellem midten af tandhjulene, men kan der godt være forskel på størrelserne. Så sørg for, at den nye mekanik, har samme størrelse og hul-afstand som den gamle. De findes i meget forskellige prislejer fra de helt simple og billige til luksus-udgaver i ædeltræ. perlemor og udsmykning. Skruehullerne befinder sig desværre sjældent det samme sted, og man må derfor ofte lave nye huller i træet.

 

Originale Alhambra stemme-mekanikker, kan købes i net-butikken Guitar from Spain

 

Thomann har et godt udvalg af stemmemekanikker til klassiske guitarer i alle prisklasser af anderkendte  mærker.

 

Et endnu større udvalg finder du i den franske butik Emma Music

 

De ovennævnte butikker fører mekanikker af anerkendte mærker som Schaller, Gotoh og bl.a. tyske Rubner. Det er flotte mekanikker i god kvalitet. Men man kan også gå direkte til firmaet Thomas Rubner i Tyskland og faktisk få skræddersyet sin mekanik lige som man vil have den - dvs. udvælge materialet til knapperne, metalpladen, udsmykningen osv. Og med eller uden kuglelejer.

 

Udskiftning

Vedligeholdelse

af guitaren