Brug af tarmstrenge
Den klassiske guitar spilles i dag med nylonstrenge. De bliver fremstillet på store fabrikker og er næsten altid jævne og ensartede i klangen. De har en brillant tone, der er mange mærker og typer at vælge imellem, og de er egentligt ikke særlig dyre. Men for få år siden, før nylon blev opfundet, var det helt anderledes. Strenge blev håndlavede gennem en kompliceret og langvarig proces, og de var ret dyre. Og så var de ikke ret holdbare.
Så de gamle guitarer fra før 1948 er ikke beregnet til nylonstrenge, og de bør naturligvis bestrenges med tarmstrenge. |
Det er vigtigt at tage med i betragtningerne, når man køber tarmstrenge. Tarmstrenge fremstilles nemlig både som sæt til 1800-tals guitarer stemt lavt i A 415-20 og sæt til Tarm hedder på engelsk ”gut”, så hvis man skal finde dem på internettet, skal der søges på ”gut strings”.
De fleste sæt indeholder 3 gut-strenge - 1. 2. og 3. streng. Basstrengene 4. 5. og 6. streng er silketråde omspundet med metal - ofte en sølv-legering Desværre kan man sjældent købe bare nogle løse 1. strenge, og det er netop dem, der først knækker. Sørg derfor altid for at vikle hele strengen om valsen. Så er der måske lidt at hente, hvis strengen knækker ved strengeholderen.
De billigste tarmstrenge-sæt er Aquila Gut & Silk 800 - kan købes hos Thomann. OBS! Disse strenge er specielt lavet til guitarer fra 1800-tallet, og skal stemmes i det lavere Hvis man ikke har en tuner, der kan fortælle svingningstallet, så stem bare strengen en hel tone (to bånd) tone under normalen - dvs. at E bliver til D, så er man på den sikre side.
Aquila laver også tarmstrenge beregnet til stemning i det moderne A 440, som bruges til større guitarer fra 1870/1900 op til 1948. De hedder Aquila Gut & Silk 900, og kan også købes hos Thomann og hos Aquila i Italien. Her kan man også købe enkelt-strenge.
|
Aquila har desuden lavet nogle strenge af nylon, som skulle lyde lidt som tarmstrenge. Det er nu meget lidt, de lyder som tarm. Men de er lige så billige som nylonstrenge, så man kan naturligvis bruge dem, hvis der er lavvande i kassen. De kalder materialet for ”Nylgut”. Til 1800-tals guitarer stemt i A-115/420 bruges Aquila Ambra 800 |
Aquila Gut & Silk 800 strenge til |
Aquila Gut & Silk 900 strenge til |
Aquila Nylgut Ambra 800 strenge til |
Aquila Nylgut Ambra 900 strenge til |
Sådan sætter man tarmstrenge på en gammel guitar: |
Et lille trick til at forlænge tarmstrengens levetid:
Foring af hullerne i en gammel stemmemekanik Tarmstrenge er jo hulens dyre - fra 450 kr. pr. sæt og opefter. Og så er de ikke ret holdbare, så bl.a. derfor filer jeg altid mine negle helt glatte, når jeg spiller på dem. Der skal ikke ret meget til for at ødelægge strengene.
Mekanikkerne på de gamle guitarer har ofte et messingrør, hvor strengene sættes igennem et hul i midten af røret. Den skarpe metalkant kan godt være hård mod tarmstrengene, og skære sig ind i dem. Og så knækker de pludseligt uden varsel. Derfor forer jeg altid hullerne med et plastikrør.
Jeg starter med forsigtigt at bore hullet større - 2,8 mm. Det kan godt være lidt nervepirrende - der skal bores langsomt og helt lige. Så stikker jeg et 2,8 mm. plastikrør ind i hullet, klipper det til, og med en lighter smelter jeg begge ender, så der dannes en lille, blød krave i kanten af hullet. Det beskytter strengene, så de holder meget længere. Plastikrørene kan man købe i sportsfiskerbutikker (også på nettet). Det kan være dem, der bruges ved bombardafiskeri, eller dem som er inderrør i rørfluer. |
Baroner:
Baroner hedder de små pløkker, som holder strengene fast i hullerne i strengeholderen.
Det kan ske, at Baronerne bliver væk. Det kan være, at der knækker en streng, og baronerne flyver ud i verden, og man kan ikke finde dem. De kan også gå i stykker. Og så må man have nogen nye.
De er til gengæld ikke så svære at få fat i, da de også bruges til western guitarer. Og de er heller ikke så dyre, selv i fine materialer. De billigste man kan få, er lavet af plastik, men dem må man ikke sætte på en 1800-tals guitar. Det vil være respektløst over for en guitar, der er født længe før plastikken blev opfundet. Og man risikerer at guitaren bliver sur, og nægter at klinge ordentligt.
De bedste er lavet af den hårde træsort ibenholt (eng. Ebony), og hvis man vil gøre sin guitar glad, så er der perlemor på toppen (eng. Nacre eller Mother of Pearl)
Selve baronerne hedder på engelsk: Bridge Pins, og man kan også få sæt , hvor der er en Endedup med - På engelsk: Strap Button Baronerne fås i forskellige størrelser, og de skal passe til hullet. Både baroner og hullerne er koniske, så man kan klemme baronen fast. Nogen gange skal man dog lirke en del rundt med den, før den sidder ordentligt |
Der er flere forskellige musikforretninger, der sælger baroner.
Den franske butik Emma Music har et stort udvalg af baroner og endedupper i både plastik, ben, metal og forskellige træsorter:
Thomann i Tyskland har også et udvalg af baroner (Bridge pins) Ligger her i en liste over forskelligt tilbehør.
Den tyske Martins Musik Kiste har også en tilbehørsliste, hvor der findes forskellige baroner (Bridge pins)
Og der er mange andre butikker med baroner. Det er bare om at søge på internettet. |
Eksempel på et sæt med 7 baroner og en endedup |
Eksempel på mål på baroner |
Kontakt til Flemming Weisdorff tlf. 2099 5652 eller mail: flemming@weisdorff.dk |
Andre fabrikanter og forhandlere af tarmstrenge:
som også sælger alle slags strenge samt kopier af gamle instrumenter. Fører også orkester-guitarer - Sopran, alt, terts, bas og kontrabas samt strenge til dem.
String King
Strings by Mail
Gamut Strings
Se her to fine videoer på YouTube, som viser fremstillingen af tarmstrenge på den gamle måde:
https://www.youtube.com/watch?v=WCHkNko0OvI
|